Tutkijatohtorimme Suvi Sojamo kertoi YLE:n Aamu-tv:ssä maailman makean veden varoista ja veden niukkuudesta.
Loppuuko vesi maailmasta? Sojamon mukaan makeaa vettä on riittävästi, mutta se on jakaantunut maapallolla hyvin epätasaisesti, niin maantietellisesti, taloudellisesti, poliittisesti ja sosiaalisesti tarkasteltuna. Veden niukkuuteen vaikuttavat myös esimerkiksi väestönkasvu, kulutustottumusten muutokset sekä ilmastonmuutos. Yleensä perimmäiset syyt löytyvät kuitenkin politiikan ja hallinnon epäonnistumisesta, joka monilla alueilla estää tehokkaamman ja kestävämmän teknologian käyttöönoton.
Sojamon mukaan vesijalanjälkeä tulisi pienentää erityisesti näiden kolmen muutoksen kautta:
- Ruokahävikin vähentäminen
- Kasvispainotteiseen ruokavalioon siirtyminen
- Tehokkaampien modernien menetelmien käyttöönotto
Pienillä muutoksilla jokainen meistä voi pienentää omaa vesijalanjälkeään. Jo vaihtamalla riisin perunaan tai kahvin teehen. Lähes puolet vesijalanjäljestämme tulee ulkomailta, kiristäen veden niukkuutta tuotantoalueilla. Banaani aamupalalla, riisi lounaalla, puuvilla vaatteissamme ovat kaikki ulkomailla tuotettuja ja Suomeen tuotuja.
Lue lisää:
- Ruokahävikin pienentäminen parantaisi myös muiden luonnonvarojen kestävyyttä ja ruokaturvallisuutta (linkki artikkeliin)
- Ruokavaliomuutokset ja lihankulutuksen vähentäminen toisivat merkittäviä säästöjä vedenkulutukseen (linkki artikkeliin)